8 hasznos tipp, hogy belevágj az egyedül utazásba

Sosem utaztál még sehová sem egyedül? Bár azt mondják, hogy az utazás egy társas szórakozás, de nem kell feltételnül útitárs, hogy csodás élményeket gyűjts a világ bármelyik pontján, ahová éppen visz az utad.
Utazás egyedül: tippek és trükkök

Azt mondják a bölcs emberek, hogy egyszer az életben mindenkinek ki kéne próbálnia azt, hogy egyedül elutazik valahová, és ott teljesen egyedül eltölt egy kis időt. Ahogy moziba, színházba, koncertre is nyugodtan el lehet menni egyedül, partner nélkül, addig az utazás is ilyen tevékenység. Ne riasszon el a tudat, hogy egyedül menj el a bakancslistás helyedre, segítünk 8 hasznos tanáccsal, és ha követed őket, akkor életed élményében lesz részed az utazás végére!

1. Jó ha ismered az erősségeidet, gyengeségeidet!

Könnyen szóba elegyedsz vadidegenekkel is? Nehezen viseled, ha nincs kihez szólnod? Jól mennek az idegen nyelvek? Tudd magadról, hogy milyen habitusú ember vagy, mert így kell kiválasztanod az úticélodat. Ha szeretsz beszélgetni, akkor irány egy nyüzsgő nagyváros, ahol élénk a közösségi élet! Ha szeretsz egyedül lenni, és felfedezni a természetet, akkor válassz egy nyugis elvonulásra alkalmas helyet, ahol pihenhetsz, olvashatsz, túrázhatsz, bringázhatsz. Mindig olyan úticélt válassz, ami a komfortzónádban van, de van lehetőséged kiugrani ebből, ha van merszed hozzá.

2. Szállj meg egy helyinél!

Az Airbnb és a Couchsurfing jó módszer arra, hogy megismerd azokat az embereket, akik ténylegesen ott élnek, amit te is lakóhelyedül választasz egy vagy akár két hétre. Érdemes valami tradícionális ajándékot vinni Magyarországról a vendéglátódnak, így meg is lesz a közös téma: kibeszélhetitek a két ország hasonlóságait, különbségeit. Kérdezd a vendéglátódat az eldugott kis helyekről, amiket a helyiek látogatnak, és így ott tartózkodásod alatt te is úgy élhetsz mint egy lokálpatrióta.

3. Tanulj meg nemet mondani (főleg az arab országokban!)

Néhány országban előszeretettel "támadnak" rá az egyedül utazó turistákra az olyan kereskedők, akik szeretnének haszonnal eladni a felesleges tárgyaikat, vagy szolgáltatásait. Érdemes az arab országokban (Katar, Dubaj, Abu Dhabi, Marokkó, Törökország, Egyiptom) határozottnak lenned, és megtanulni az adott ország nyelvén a nem jelentését. Nyomatékosan fejezd ki magad, így nem fognak a piacokon, bazársorokon zaklatni, főleg ha az ő nyelvükön mondod.

4. Örökítsd meg az emlékeket!

Nem kell minden egyes bokrot és tengerpartot lefotózni, de egy-két képet mindenképpen érdemes készítened az utad során, hiszen életreszóló emlékek lehetnek, amiket tök jó érzés lesz visszanézni, és elmesélni mindegyik kép történetét a barátaidnak, családodnak.

5. Egyedül is élvezheted a gasztronómiát

Miért lenne fura egyedül beülni egy étterembe? Magyarországon nagyon furán néznek az emberre, ha egyedül étkezik, pedig sok országban ez egyáltalán nem ciki, vagy kínos dolog. Enni mindig kell, a jó ételeket pedig élvezhetjük egyedül is. És hidd el, ha a pincérek meghallják, hogy egyedül érkeztél Magyarországról idáig, hogy megkóstold a specialitásukat, akkor körül fognak ugrálni.

6. Ne lustuld el az utazásodat!

Bár természetes, hogy pihenni is mész, de érdemes minden reggel viszonylag korán felkelni, hogy ne maradj le semmiről. Járd be a piacokat, kávézz akkor, amikor a helyiek teszik, és minden nap szervezz valami felfedezőtúrát a környező helyekre, hogy láss is valamit az adott városból, környékből, és ne csak utána szembesülj, hogy ezt meg azt sem láttad, hiába voltál ott.

7. Fordulj magadba, és tarts önvizsgálatot

Az egyedül utazás egyfajta spirtuális út is. Sokan azért utaznak egyedül, hogy végre megismerjék a saját határaikat, a saját gondolatait és végre átgondolják az életüket. Ha te is hasonló okokból utazol, akkor végre lesz időd arra, hogy figyelj a belső hangodra. Hidd el az sem hülyeség, hogy minden nap elbeszélgetsz magaddal, vagy egy diktafonra mondod az éppen téged foglalkoztató gondolatokat. Ne a közösségi médiába posztold az élményeidet, hanem fordulj magadba, és beszélgess magaddal!

8. Légy biztonságban

Bárhová is utazol, köss utasbiztosítást, és mondd el néhány családtagodnak, hogy hol jársz, merre szállsz meg, mely környéken laksz, mikor érkezel, mikor távozol. Tájékozódj az országról, és a városról előzőleg! Tudd meg, hogy melyek a problémás kerületek, és ezeket te is kerüld el!. Mindig legyen nálad helyi készpénz (ne egy helyen tárold ezt, mert egy zsebes könnyen elveheti tőled), és érdemes egy bankkártyát is vinned. Az útleveledet mindig jól rakd el, olyan helyre, ahonnan nem tudják ellopni. Írd fel a helyi konzulátus címét, és telefonszámát, és írd be a telefonkönyvedbe is. Érdemes mindig mindenhová feltöltött mobillal, vagy hordozható töltővel menni, mert ha bajba kerülsz legalább telefonálni tudsz! Mindig nézd meg a helyi mentők, rendőrség, tűzoltóság számát, ha baj lenne, akkor tudj telefonálni. Ne viselj drága ékszereket, órákat, ne lobogtasd a pénzedet, és ha problémás helyzetbe kerülsz, akkor érdemes felhúzni a nyúlcipőt és beszaladni a legközelebbi követségre, vagy rendőrségre.

Kapcsolódó cikkek

A lenyűgöző Madeira - Madeira Flower Festival - Madeira virágkarnevál

A lenyűgöző Madeira

Madeira számos látványossággal büszkélkedhet.

Dubai legszebb strandjai

Dubai legszebb strandjai

Dubai sok gyönyörűséges strandot tudhat a magáénak.

A világ legboldogabb városai

Íme a világ legboldogabb városai

A Boldogságkutató Intézet? összeírt egy városlistát, ahol az ott élő emberek nagy százaléka boldognak érzi magát.