LX Boutique Hotel**** Lisszabon – A boutique hotelek előnyei és hátrányai

Az 1980-as évek elején elindult boutique hotelek manapság egyre népszerűbbek. Gyakorlati példán keresztül mutatjuk be ennek a hotel fajtának az előnyeit és hátrányait.
Lisszaboni szállás, szálloda, hotel: LX Boutique Hotel****

A boutique hotelek főbb jellemzőit érdemes felsorolni, mielőtt az előnyök és a hátrányok ecsetelésbe bele kezdenénk. A jellemzők közé kell sorolni a belvárosi elhelyezkedést, amely kéz a kézben jár a könnyű megközelíthetőséggel és azzal, hogy a város nevezetességei a közelben találhatók. A másik ismérve a boutique hoteleknek, hogy a szobáknak a kialakítása nem egysíkú, hanem igen változatos. Így az is előfordulhat, hogy az emeleteknek a stílusa változhat, a kisebb szállodák esetében még az is megeshet, hogy minden szoba eltérő berendezésű.

Három fontos ismérve maradt hátra a boutique stílusú hoteleknek, ebből az egyik a méret. A szobák száma általában 150 darab körül végződik. A másik jellemzőjük, hogy családiasabbak, barátságosabbak, mint a nagy hotelek, fontos még velük kapcsolatban, hogy náluk a fókuszban a szállás adás található. Tehát wellness részleget ne keressen az olvasó, amely a példának vett lisszaboni LX Boutique Hotelben **** sincs. Hasonló a helyzet az üzleti sarokkal, mini irodával, amit szintén hiába keresni. Így a fax küldéshez és kisebb-nagyobb irodai munkákhoz a városban kell nézni közösségi teret vagy nyomtatási helyet.

A belvárosi elhelyezkedés előnyeit felesleges ecsetelni, könnyű a hotel megközelíthetősége és közel találhatók a város nevezetességei. Az elhelyezkedés hátrányai között az szerepel, hogy a leírásban szereplő épület hangszigetelés, és a minden szobában elhelyezett légkondicionáló - azaz a nyáron is zárt ablakok – ellenére, a kinti zaj beszűrődik a szobákba. Zaj pedig lesz.

Mivel a LX Boutique Hotel **** a portugál főváros buli negyedeinek a közepén található, ezért az éjszakák - a hotel körül működő szórakozóhelyek miatt - hangosak. Ez talán a legnagyobb negatívuma az elhelyezkedésnek, főleg a földszint közeli szobáknál. Ez persze csak akkor jelentkezik, ha a szobában töltik az éjszakát a vendégek és pedig nem a szórakozóhelyen...

A boutique hotelek szinte kizárólag a szállásadásra koncentrálnak, más extra szolgáltatást nem szoktak felvenni a kínálatukba. Ez az ”egyszerűség” és célra törés valószínűleg elriaszt vendégeket, akik mondjuk szeretnének kikapcsolódás gyanánt mártózni egyet a szálló medencéjében vagy egy jó szauna programban részt venni.

A szállás adásra történő koncentrálás és a belvárosi elhelyezkedés ”eredménye” még, hogy a hotel szobái egyesek kicsiknek találják és nem találnak bennük elég tárolóhelyet.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Mlini - Horvátország

Dubrovnik kistestvére, Mlini

Mlini egy régi történelmi kis falu, amelyet Dubrovnik kistestvérének is tartanak.

Dubai legszebb strandjai

Dubai legszebb strandjai

Dubai sok gyönyörűséges strandot tudhat a magáénak.

Utazás egyedül: tippek és trükkök

8 hasznos tipp, hogy belevágj az egyedül utazásba

Úgy tartják, hogy az utazás egy társas szórakozás, de nem kell mindenáron útitárssal utaznod.