LX Boutique Hotel**** Lisszabon – A boutique hotelek előnyei és hátrányai

Az 1980-as évek elején elindult boutique hotelek manapság egyre népszerűbbek. Gyakorlati példán keresztül mutatjuk be ennek a hotel fajtának az előnyeit és hátrányait.
Lisszaboni szállás, szálloda, hotel: LX Boutique Hotel****

A boutique hotelek főbb jellemzőit érdemes felsorolni, mielőtt az előnyök és a hátrányok ecsetelésbe bele kezdenénk. A jellemzők közé kell sorolni a belvárosi elhelyezkedést, amely kéz a kézben jár a könnyű megközelíthetőséggel és azzal, hogy a város nevezetességei a közelben találhatók. A másik ismérve a boutique hoteleknek, hogy a szobáknak a kialakítása nem egysíkú, hanem igen változatos. Így az is előfordulhat, hogy az emeleteknek a stílusa változhat, a kisebb szállodák esetében még az is megeshet, hogy minden szoba eltérő berendezésű.

Három fontos ismérve maradt hátra a boutique stílusú hoteleknek, ebből az egyik a méret. A szobák száma általában 150 darab körül végződik. A másik jellemzőjük, hogy családiasabbak, barátságosabbak, mint a nagy hotelek, fontos még velük kapcsolatban, hogy náluk a fókuszban a szállás adás található. Tehát wellness részleget ne keressen az olvasó, amely a példának vett lisszaboni LX Boutique Hotelben **** sincs. Hasonló a helyzet az üzleti sarokkal, mini irodával, amit szintén hiába keresni. Így a fax küldéshez és kisebb-nagyobb irodai munkákhoz a városban kell nézni közösségi teret vagy nyomtatási helyet.

A belvárosi elhelyezkedés előnyeit felesleges ecsetelni, könnyű a hotel megközelíthetősége és közel találhatók a város nevezetességei. Az elhelyezkedés hátrányai között az szerepel, hogy a leírásban szereplő épület hangszigetelés, és a minden szobában elhelyezett légkondicionáló - azaz a nyáron is zárt ablakok – ellenére, a kinti zaj beszűrődik a szobákba. Zaj pedig lesz.

Mivel a LX Boutique Hotel **** a portugál főváros buli negyedeinek a közepén található, ezért az éjszakák - a hotel körül működő szórakozóhelyek miatt - hangosak. Ez talán a legnagyobb negatívuma az elhelyezkedésnek, főleg a földszint közeli szobáknál. Ez persze csak akkor jelentkezik, ha a szobában töltik az éjszakát a vendégek és pedig nem a szórakozóhelyen...

A boutique hotelek szinte kizárólag a szállásadásra koncentrálnak, más extra szolgáltatást nem szoktak felvenni a kínálatukba. Ez az ”egyszerűség” és célra törés valószínűleg elriaszt vendégeket, akik mondjuk szeretnének kikapcsolódás gyanánt mártózni egyet a szálló medencéjében vagy egy jó szauna programban részt venni.

A szállás adásra történő koncentrálás és a belvárosi elhelyezkedés ”eredménye” még, hogy a hotel szobái egyesek kicsiknek találják és nem találnak bennük elég tárolóhelyet.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Lisszaboni szállás, szálloda, hotel: LX Boutique Hotel****

LX Boutique Hotel**** Lisszabon – A boutique hotelek előnyei és hátrányai

A boutique hotelek főbb jellemzőit érdemes felsorolni. A cikkben erről olvashatsz.

Utazás egyedül: tippek és trükkök

8 hasznos tipp, hogy belevágj az egyedül utazásba

Úgy tartják, hogy az utazás egy társas szórakozás, de nem kell mindenáron útitárssal utaznod.

Dubai legszebb strandjai

Dubai legszebb strandjai

Dubai sok gyönyörűséges strandot tudhat a magáénak.