Kiknek ajánlott az Omikron variánsra fejlesztett vakcina?

2021. december 8-án a Pfizer elsőként jelentette be annak a tanulmánynak a hivatalos eredményeit, amely az oltóanyagának az Omikron variánssal való fertőzés elleni védelméről szól.
Kiknek ajánlott az Omikron variánsra fejlesztett vakcina?

A kutatást olyan emberek vérének elemzésével végezték, akik egy hónappal korábban megkapták a harmadik adag oltást. Az eredmények azt mutatják, hogy a Pfizer COVID-19 vakcinájának három adagja elegendő antitestet termel az Omikron-változat fertőzésének leküzdéséhez. A vakcina két adagja alacsonyabb védelmet nyújt az Omikron ellen, de a harmadik injekció 25-szörösére növeli az antitestek termelését.

Az új vakcinák

A koronavírus Omikron változat frissített vakcináit úgy alakították ki, hogy jobban megfeleljenek a keringő SARS-CoV-2 változatoknak. Ezek a vakcinák növelhetik a védelmet az új variánsokkal, különösen az Omikron variánssal és a rokonváltozatokkal szemben. Ide tartoznak: az eredeti SARS-CoV-2 törzs mRNS-e és az Omikron variáns mRNS-e (BA.1 vagy BA4 / BA.5 alvariáns). A kétértékű (bivalens) vakcina sokoldalúbb, mint az egyváltozatos vakcina. Az eredeti SARS-CoV-2 vírus és az Omikron variáns alapján fejlesztették ki. Ez lehetővé teszi, hogy leküzdje a koronavírus két különböző törzsét, és esetleg immunitást biztosítson a koronavírus új, még ismeretlen változatainak megjelenése esetén. A bivalens vakcinát csak emlékeztető oltásként adják be, elsődleges immunizálásra nem szánják.

Mikor ajánlott az emlékeztető adag felvétele?

A COVID-19 vakcina negyedik adagját (a második emlékeztető oltást) azok vehetik fel, akik megkapták a teljes alapimmunizálási ütemtervet és az első emlékeztető oltást a COVID-19 ellen. A második emlékeztető adag legalább három hónappal az előző után bevehető. Egyes szakértők szerint azonban az intervallum hosszabb lehet, körülbelül hat hónap. Az emlékeztető oltás által kiváltott antitestek idővel gyengülnek, így a következő adag túl korai bevétele esetleg nem hozza meg a várt előnyöket.

Szükségünk van az emlékeztető dózisra, hogy a jelenlegi járványhelyzetre a lehető leghatékonyabban reagáljunk. Két fontos dologról emlékezzünk meg. Az első: a vakcina nem véd teljesen a fertőzés ellen, de jól véd a súlyos COVID-19 és annak következményei ellen. Második pont: egyesek majdnem egy éve kapták meg a harmadik adagot, míg a védelem a becslések szerint körülbelül hat hónapig tart az oltás után. A betegség gyógyítása sem ad hosszú távú immunitást. Van egy csoport, amelynél az emlékeztető oltás különösen fontos.

A COVID-19 súlyos lefolyásának különösen veszélyeztetett személyek: idősek, immunhiányos betegek (pl. onkológiai kezelés alatt, immunszuppresszív gyógyszerek szedése, akár egyes reumatológiai betegségek esetén is). Az oltás beadása előtt mindenképpen érdemes tesztelni omikron gyorsteszttel, ami az Omikron variánst is igazoltan kimutatja. Rendelje meg a Carbon Medical webáruházból kedvező áron, 1 munkanapos szállítással!

2021. október 19.

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos a pedikűr?

Miért fontos a pedikűr?

A láb ápolása legalább annyira fontos, mint a kezünké. Ha elhanyagoljuk, akkor igen komoly problémákat okozhat. Az alábbiakban olvashatsz pár nyomós okot arra, hogy miért érdemes kicsit jobban odafigyelnünk a lábainkra.

Leukémia: várható életkilátások, statisztikák

Leukémia: várható életkilátások, statisztikák

A leukémia prognózisa, vagyis a várható élettartam számos tényezőtől függ, beleértve a betegség típusát, a diagnózis idejét, a beteg korát, általános egészségi állapotát, valamint a kezelés hatékonyságát.

Betegszállítás Budapest utcáin

Betegszállítás Budapest utcáin

Bemutatjuk, hogyan birkóznak meg a betegszállítók nap mint nap Budapest sűrű forgalmával, dugóival és a liftek hiányával!