Hogyan védekezhetünk a kertben a vadak ellen?

Vannak kertek, amelyekben az őszi és a téli időszakban többször járnak a vadak, mint mi magunk. Az udvart tehát nemcsak a virágok tekintetében kell felkészíteni a hideg időszakra, hanem az őzek, a vaddisznók és egyéb kártevők ellen is. A vadjárás ellen védekezni szükséges, ami azonban nem kis munka, ha azt szeretnénk, hogy a növényeink biztonságban lehessenek. De vajon, hogyan védekezhetünk ellenük? Cikkünkben erre kerestük meg a választ.
Hogyan védekezhetünk a kertben a vadak ellen?

Mit tehetünk a vadak ellen?

A hideg ellen nemcsak a kertet kell felkészíteni, hanem megfelelő óvintézkedéseket is tenni kell annak érdekében, hogy kevesebb legyen a vadkár. Jól jöhet egy kerítés, esetleg egy drótháló az egyes fák törzsére tekerve, illetve megoldást nyújthat egy műanyag palack is egyaránt. A lényeg, hogy az egyes fajtákkal kapcsolatban megfelelő módszert válasszunk.

Milyen kárt okozhatnak a vadak?

A legfeltűnőbb jelei, hogy valamilyen állat járkál a kertben, a csemetéken és a fákon fedezhetőek fel. A vadak miatt a törzsvédők a földön heverhetnek, emellett a gallyakon és a kisebb ágakon őzrágásokat fedezhetünk fel. A legtöbb növény szárán már messziről látszik, ha szarvas járt arra. Ezek a károk általában elkerülhetetlenek, főleg, ha olyan vidéken élünk. Sokszor még a bekerített terület sem védi meg a fajokat a sérülésektől.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Legyen szó egy kisebb méretű nyúlról, esetleg egy hatalmas szarvasról, mindegyik kárt tud okozni a saját szintjén. A nyulak megrágják a fiatal fákat, akik ellen szinte csak úgy tudunk védekezni, hogy a drótkerítést úgy helyezzük el, hogy annak az alsó része a talaj alatt 10 centire legyen. Így még leásni sem tudnak majd a fülesek.

A nagyvadak ellen pedig hatásos lehet a szögesdrót, amit a drótháló fölé érdemes felhúzni. Jól jöhet még a műanyag védőrács is, amit pillanatok alatt rá lehet pattintani a fiatal fák törzsére. Gazdaságosabb megoldásként pedig akár fóliacsíkokkal is körbe lehet tekerni a növényeket, de védhetőek akár kukorica, illetve napraforgó szárával egyaránt. Ezeket azonban legalább 2-3 helyen szükséges rögzíteni, hogy semmilyen állat ne férhessen hozzá.

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Persze akadnak olyan esetek is, amikor hiába a megelőzés, így is bekövetkezik a vadkár. Pár szerszámmal azonban könnyedén helyrerázhatjuk a növényeket. A kiegészítők szerencsére lehetővé teszi, hogy eltávolítsuk a sérült részeket. Emellett jó hasznát vehetjük a további kerítés építése során egyéb kelléknek is. A minőségi Gardena fejsze ára kedvező azoknak a gazdágnak, akik meg akarják könnyíteni a kinti munkálatokat. Érdemes őket például egy webáruházból beszerezni, ahol ki is szállítják az adott szerszámot, így még egy messzi üzletbe sem kell elmenni érte.

Összegezve

Biztosan mindenki találkozott már kisebb vagy nagyobb vadkárral az otthonában. Bízunk benne, hogy a cikkben szereplő tippekkel végre megóvhatóak lesznek a kinti növények.

Kapcsolódó cikkek

5 okot is mutatunk, hogy miért ültessünk idén magaságyásba

5 okot is mutatunk, hogy miért ültessünk idén magaságyásba

A magaságyás nagyon praktikus. Mutatjuk is, hogy miért!

Romantikus kert – nem nehéz megvalósítani

Romantikus kert – nem nehéz megvalósítani

Romantikus hangulatot könnyedén és mi magunk is egyszerűen teremthetünk a kertünkben. Mutatjuk is, hogyan!

Hogyan védekezhetünk a kertben a vadak ellen?

Hogyan védekezhetünk a kertben a vadak ellen?

A nagyvadak sajnos sok esetben okozhatnak gondot a kertben. De vajon mit tehetünk ellenük? Cikkünkben erre kerestük most meg a választ!