5 okot is mutatunk, hogy miért ültessünk idén magaságyásba

Sok kertészkedő kedveli az úgynevezett magaságyásokat. Kertészeti szempontból mindenképpen megéri ezt a formát választani, hiszen a magaságyásban sokkal termelékenyebb a talaj, nem annyira tömör, mint a hagyományos ágyásokban, a vízelvezetés is sokkal kedvezőbb és az ágyásban lévő föld sokkal hamarabb felmelegszik, amit a növények is kedvelnek, hiszen sokkal hamarabb kicsíráznak és növekedésnek indulnak.
5 okot is mutatunk, hogy miért ültessünk idén magaságyásba

Magaságyást mi magunk is készíthetünk, profi szakembert is megbízhatunk a készítésével, de akár készen is megvásárolhatjuk, különböző anyagokból. Különböző szélességben és hosszúságban kaphatók, így tényleg bárki megtalálhatja a kínálatban a kedvére valót. Az azonban lényeges, hogy elég magas legyen az ágyás, hogy a benne növekvő zöldségek, virágok, fűszernövények gyökérzete kellőképpen növekedjen, azaz elférjen a magaságyásban.

És, hogy miért is érdemes magaságyásba ültetni a kerti növényeinket? 5 okot is mutatunk, amiért valóban megéri ezeket az ágyásokat használni a kertünkben.

A kert díszei lehetnek

Azok, akik kertészkednek és ezt a saját kertjükben teszik ezt, még akkor is szeretik a rendezettséget, a dizájnt, ha csupán az vezérli őket, hogy saját zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket termesszenek. A magaságyások nem csak praktikusak, de valóban jól is mutatnak, és bármennyire furán hangzik is, a kert díszei lehetnek.

A kezdők jobban megkedvelik a kertészkedést

A kertészkedés testileg, lelkileg és szellemileg is feltölt és nagyon pozitívan hat a kognitív funkciókra. Szakemberek javasolják fiataloknak, idősebbeknek egyaránt. De aki valaha is kertészkedett, nagyon jól tudja, hogy amilyen frissítő tevékenység, olyan fárasztó is. Nincs mit szépíteni a tényeken, de néhány órás kertészkedés is bizony eléggé megviselheti az embert, főleg, ha nincs hozzászokva a rendszeres testedzéshez. Kezdő kertészek pont emiatt adják fel olyan könnyen a kertészkedést, mert a kert valóban olyan, mint egy kisgyermek. Folyamatosan foglalkozni kell vele. Gyomlálni, öntözni kell a növényeket, majd jön a betakarítás, ami szintén nem könnyű feladat. Viszont nagyon sok terhet levehetünk a saját vállunkról, ha magaságyásunk van és egy kezdő kertész, ha ilyen ágyásokba veteményez, általában nem is megy el a kedve ettől az egyébként nagyon hasznos szabadidős tevékenységtől.

Szebb lesz a termés

Tény, hogy a magaságyásba vetett, ültetett zöldségek és növények sokkal esztétikusabb látványt nyújtanak, egyszóval sokkal szebbek, mint a hagyományos módon ültetett zöldségek. Mi ennek az oka? A talaj szerkezete nagyban meghatározza a növények egészségét. Nagyobb esőzések alkalmával, a talajerózió veszélyezteti a növény gyökérzetét, ha az megsérül, akkor a növény ki is pusztulhat. A rossz talaj, tápanyaghiányt is eredményezhet, ami satnya növekedést, kevesebb virágot és ezzel kevesebb hozamot is jelent. A magaságyásban nincs talajerózió, így nagyobb az esélye, hogy ezek a növények, jóval szebbek és egészségesebbek lesznek. Ráadásul, ha még műtrágya helyett, komposzttal tápláljuk a növényeinket, azaz ezzel készítjük elő a talajt ültetés előtt, akkor bizonyára szép és sok termésre is számíthatunk.

Fájdalomcsökkentő a hatása

Azaz ki sem alakul a hátfájdalom, hiszen idősek, vagy a testi panaszokkal küzdő emberek is egyszerűen tudnak kertészkedni, ha a veteményesük magaságyásokban növekszik. A magaságyásnál nem kell guggolni, hajolgatni, nagyon egyszerűen és könnyedén gondozhatjuk a növényeinket.

A kerti magaságyás és a kártevők

A növényeink nem csak a komposzttól lesznek szebbek és nem csak a talajerózió hiánya óvhatja meg azokat a pusztulástól, hanem bizony sokkal kevesebb kártevő kerül a talajba, a kisebb rágcsálók el sem jutnak a növényekig, így duplán is hasznos ilyen ágyásokba ültetni. Egyrészt a növények védve vannak a kártevőktől, másrészt nem kell vegyszert használnunk, hogy valahogy elűzzük ezeket a kártevőket, amivel viszont egy lépést teszünk a zöldebb élet, az egészségünk megóvása érdekében.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Romantikus kert – nem nehéz megvalósítani

Romantikus kert – nem nehéz megvalósítani

Romantikus hangulatot könnyedén és mi magunk is egyszerűen teremthetünk a kertünkben. Mutatjuk is, hogyan!

A trambulin kondícióban tart

A trambulin kondícióban tart

Közeledik a nyár, és egyúttal a fürdőruha szezon is.

Hogyan védekezhetünk a kertben a vadak ellen?

Hogyan védekezhetünk a kertben a vadak ellen?

A nagyvadak sajnos sok esetben okozhatnak gondot a kertben. De vajon mit tehetünk ellenük? Cikkünkben erre kerestük most meg a választ!