Mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben?

Akiknek van napelemes rendszerük azoknak azért, akiknek nincs, azoknak pedig azért lehet fontos mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben, hogy pontosan tudjuk mennyibe is fáj fenntartani háztartásunk, vagy épp telephelyünk energiaigényét. Az alábbi cikkben ezzel foglalkozunk részletesebben.
Mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben?

Miért fontos, hogy mennyit fizet az e-on az áramért?

Napelemes rendszerek esetében, ha úgynevezett hálózatba visszatápláló rendszerünk van, akkor a megtermelt, de fel nem használt energiát értékesíthetjük az e-on felé. Ilyenkor fajsúlyos kérdés, hogy mennyiért veszi az e-on az áramot?

Ennek köszönhetően érhető el a nulla forintos energiaszámla. Ugyanis amikor kevesebbet termelünk napenergiából (esti időszak), akkor vételezhetünk áramot a hálózatról az áramszolgáltatótól, míg amikor pluszba termelünk energiát (napközben), akkor ezt az áramszolgáltató veszi át tőlünk fix díjon.

Mi alapján számolhatunk el az e-onnal?

Ahhoz, hogy tudjuk menyiért is értékesíthetjük a többletként termelt energiát, tudnunk kell mit is jelent az úgynevezett Kötelező átvételi tarifa, amely rendelkezik a megújuló energiák átvételi díjáról.

Az elszámolás alapja mindenesetben a Kötelező átvételi tarifában meghatározott tarifa, valamint a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítésekor felszerelésre kerülő ad-vesz mérőóra. Ez az óra rögzíti a hálózatból vételezett és abba visszatáplált elektromos energia mennyiségét is. Ez alapján készíti el a szolgáltató az éves elszámolást.

Mennyiért veszi az e-on az áramot?

20 MW vagy annál kisebb naperőműben, vagyis a lakossági naperőművek jelentős részében az átvételi árfolyam: 35,54 Ft (csúcs és völgy időszakban)

· Csúcsidőszak: téli időszámítás 06-22 óra között, nyári időszámítás 07-23 óra között

· Völgyidőszak: téli időszámítás 22-06 óra között, nyári időszámítás 23-07 óra között.

· Nem munkanapnak számító napokon a csúcsidőszak is völgyidőszaknak minősül.

Az alábbiakból viszont azt láthatjuk, hogy bizonyos időszakokban ez az átvételi ár kedvezőbb, mint amennyiért az e-on adná az áramot számunkra. Így például vezérelt áram tarifa, és völgyidőszak esetében többet fizet az e-on, mint amennyiért vesszük tőle az áramot. A csúcsidőszakban, amikor azonban a lakosság nagy része ténylegesen a legtöbbet fogyasztja, természetesen az áramszolgáltató jóval drágábban adja az áramot. Emiatt érdemes megfelelő méretű napelemes rendszert kiépíteni.

Mennyiért adja az e-on az áramot?

Az E.ON mint villamos energia szolgáltató esetében a 2021. április 1-jétől alkalmazandó villamos energia lakossági árak a következők (Ft/kwH ÁFA-val, bruttó áramdíjak):

· A1 - I. tömb (1320 kWh/év fogyasztásig): 35,30 Ft

· A1 - II. tömb (az éves fogyasztás 1320 kWh-t meghaladó része): 37,74 Ft

· A2 - csúcsidőszak: 43,42 Ft

· A2 - völgyidőszak: 32,77 Ft

· B tarifa: 23,53 Ft

· H tarifa: 23,53 Ft

Mi az A1 tarifa?

Ez a leggyakrabban használt, általános díjszabás, amely egy zónaidős: vagyis éjjel-nappal ugyanazon az áron jutunk hozzá. Tehát átlagos esetben ezt használjuk a készülékeink működtetéséhez. Az ára 1320 kWh mennyiségig 35,31 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el, nagyobb mennyiség esetén (A1 II tömb) pedig 37,75 Ft/kWh az árszabás.

Mit jelent az A2-s tarifa?

A2-s két zónás tarifában csúcsidőszak hétköznaponként 7:00 és 23:00 közé esik, a kedvezményesebb völgyidőszak pedig a 23:00 és 7:00 közötti időszakot jelenti hétköznapokon és a hétvégéket. Míg a csúcsidő áramdíja 43,42 Ft/kWh, addig a völgyidőszak árszabása jelentősen kedvezőbb, mindössze 32,77 Ft/kWh. Amennyiben a fogyasztásunk fele éjszakára vagy hétvégére esik: ilyenkor sokat spórolhatunk a kedvezményes díjszabással.

B tarifa jelentése

Ez a régebben éjszakai áramként elnevezett tarifa, amely ma már a vezérelt áram névre hallgat. A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. Ilyenek például a bojlerek üzemeltetése.

H tarifa használata

Ez a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. A legalacsonyabb díja 23,53 Ft/kWh.

Összegezve

Tehát koránt sem mindegy, hogy mikor és mennyi elektromos áramot fogyasztunk, illetve termelünk meg, hiszen az elszámolásban ez sokat nyomhat a latba.

Kapcsolódó cikkek

Mitől lesz sikeres egy podcast?

Mitől lesz sikeres egy podcast?

Az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a podcastok népszerűsége.

Hogyan növeli a céges blog írás a weboldalad forgalmát?

Hogyan növeli a céges blog írás a weboldalad forgalmát?

Tudtad, hogy a fogyasztók nagyobb eséllyel vásárolnak egy olyan webshoptól, vagy rendelnek meg szolgáltatást egy olyan weboldalról, amelynek vannak informatív cikkei, megjelenései?

Kihez forduljunk hivatalos szövegek fordításával?

Kihez forduljunk hivatalos szövegek fordításával?

Megmutatjuk, mi a teendő, ha fontos dokumentumokról van szó.