Mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben?

Akiknek van napelemes rendszerük azoknak azért, akiknek nincs, azoknak pedig azért lehet fontos mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben, hogy pontosan tudjuk mennyibe is fáj fenntartani háztartásunk, vagy épp telephelyünk energiaigényét. Az alábbi cikkben ezzel foglalkozunk részletesebben.
Mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben?

Miért fontos, hogy mennyit fizet az e-on az áramért?

Napelemes rendszerek esetében, ha úgynevezett hálózatba visszatápláló rendszerünk van, akkor a megtermelt, de fel nem használt energiát értékesíthetjük az e-on felé. Ilyenkor fajsúlyos kérdés, hogy mennyiért veszi az e-on az áramot?

Ennek köszönhetően érhető el a nulla forintos energiaszámla. Ugyanis amikor kevesebbet termelünk napenergiából (esti időszak), akkor vételezhetünk áramot a hálózatról az áramszolgáltatótól, míg amikor pluszba termelünk energiát (napközben), akkor ezt az áramszolgáltató veszi át tőlünk fix díjon.

Mi alapján számolhatunk el az e-onnal?

Ahhoz, hogy tudjuk menyiért is értékesíthetjük a többletként termelt energiát, tudnunk kell mit is jelent az úgynevezett Kötelező átvételi tarifa, amely rendelkezik a megújuló energiák átvételi díjáról.

Az elszámolás alapja mindenesetben a Kötelező átvételi tarifában meghatározott tarifa, valamint a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítésekor felszerelésre kerülő ad-vesz mérőóra. Ez az óra rögzíti a hálózatból vételezett és abba visszatáplált elektromos energia mennyiségét is. Ez alapján készíti el a szolgáltató az éves elszámolást.

Mennyiért veszi az e-on az áramot?

20 MW vagy annál kisebb naperőműben, vagyis a lakossági naperőművek jelentős részében az átvételi árfolyam: 35,54 Ft (csúcs és völgy időszakban)

· Csúcsidőszak: téli időszámítás 06-22 óra között, nyári időszámítás 07-23 óra között

· Völgyidőszak: téli időszámítás 22-06 óra között, nyári időszámítás 23-07 óra között.

· Nem munkanapnak számító napokon a csúcsidőszak is völgyidőszaknak minősül.

Az alábbiakból viszont azt láthatjuk, hogy bizonyos időszakokban ez az átvételi ár kedvezőbb, mint amennyiért az e-on adná az áramot számunkra. Így például vezérelt áram tarifa, és völgyidőszak esetében többet fizet az e-on, mint amennyiért vesszük tőle az áramot. A csúcsidőszakban, amikor azonban a lakosság nagy része ténylegesen a legtöbbet fogyasztja, természetesen az áramszolgáltató jóval drágábban adja az áramot. Emiatt érdemes megfelelő méretű napelemes rendszert kiépíteni.

Mennyiért adja az e-on az áramot?

Az E.ON mint villamos energia szolgáltató esetében a 2021. április 1-jétől alkalmazandó villamos energia lakossági árak a következők (Ft/kwH ÁFA-val, bruttó áramdíjak):

· A1 - I. tömb (1320 kWh/év fogyasztásig): 35,30 Ft

· A1 - II. tömb (az éves fogyasztás 1320 kWh-t meghaladó része): 37,74 Ft

· A2 - csúcsidőszak: 43,42 Ft

· A2 - völgyidőszak: 32,77 Ft

· B tarifa: 23,53 Ft

· H tarifa: 23,53 Ft

Mi az A1 tarifa?

Ez a leggyakrabban használt, általános díjszabás, amely egy zónaidős: vagyis éjjel-nappal ugyanazon az áron jutunk hozzá. Tehát átlagos esetben ezt használjuk a készülékeink működtetéséhez. Az ára 1320 kWh mennyiségig 35,31 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el, nagyobb mennyiség esetén (A1 II tömb) pedig 37,75 Ft/kWh az árszabás.

Mit jelent az A2-s tarifa?

A2-s két zónás tarifában csúcsidőszak hétköznaponként 7:00 és 23:00 közé esik, a kedvezményesebb völgyidőszak pedig a 23:00 és 7:00 közötti időszakot jelenti hétköznapokon és a hétvégéket. Míg a csúcsidő áramdíja 43,42 Ft/kWh, addig a völgyidőszak árszabása jelentősen kedvezőbb, mindössze 32,77 Ft/kWh. Amennyiben a fogyasztásunk fele éjszakára vagy hétvégére esik: ilyenkor sokat spórolhatunk a kedvezményes díjszabással.

B tarifa jelentése

Ez a régebben éjszakai áramként elnevezett tarifa, amely ma már a vezérelt áram névre hallgat. A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. Ilyenek például a bojlerek üzemeltetése.

H tarifa használata

Ez a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. A legalacsonyabb díja 23,53 Ft/kWh.

Összegezve

Tehát koránt sem mindegy, hogy mikor és mennyi elektromos áramot fogyasztunk, illetve termelünk meg, hiszen az elszámolásban ez sokat nyomhat a latba.

Kapcsolódó cikkek

Mitől lesz sikeres egy podcast?

Mitől lesz sikeres egy podcast?

Az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a podcastok népszerűsége.

Mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben?

Mennyiért veszi az e-on az áramot 2022-ben?

És egyáltalán, miért fontos, hogy mennyit fizet az e-on az áramért?

Hogyan növeli a céges blog írás a weboldalad forgalmát?

Hogyan növeli a céges blog írás a weboldalad forgalmát?

Tudtad, hogy a fogyasztók nagyobb eséllyel vásárolnak egy olyan webshoptól, vagy rendelnek meg szolgáltatást egy olyan weboldalról, amelynek vannak informatív cikkei, megjelenései?