Mentőöv férfiaknak: a kapszula gardrób

Gyors, egyszerű és költséghatékony.
Mentőöv férfiaknak: a kapszula gardrób

A kapszula gardrób fogalma viszonylag új jelenség a divatpalettán. Sajnálatos módon éppen azok a férfi társaim nem hallottak még róla, akiknek pedig egyenesen megváltást jelenthetne. És mégis hogyan? Minden reggel kidobja a soron következő farmer–póló párosítást? Hát, ha azt éppen nem is, de majdnem.

A kapszula gardrób lényege ugyanis hasonló ahhoz, amit a férfiak többsége kényelemből (mondjuk ki: lustaságból) öltözködés címén követ: segítségével bármikor bármilyen helyzetre előkaphatunk a szekrényünkből egy nadrágot és egy hozzá illő felsőt, szükség esetén rá zakót vagy pulóvert. A fő különbség a végeredményben rejlik: az eddig megszokott ’jólvanazúgy’ kinézet helyett ugyanilyen egyszerűen mindig változatos és stílusos lehet a megjelenésünk, viszonylag kevés ruhadarabbal is.

A kapszula gardrób alapelvei rendkívül egyszerűek: a lényeg, hogy mindenből legyen néhány összeillő, egymással jól kombinálható alapdarabunk. A hangsúly az „összeillő” és a „jól kombinálható” jelzőkön van, de nem mellékes a „néhány” sem, ettől lesz egyúttal pénztárcabarát is ez a megoldás.

Találjuk meg a saját stílusunkat!

Ne higgyük azt, hogy a stílusos öltözködésre csak a modell alkatú férfiaknak van lehetőségük. 2XL-en túl is van nemcsak teljes élet, de divat is: ma már a tervezők és a nagy divatmárkák is számolnak a nagy méretet viselő vásárlókkal.

De bármilyen adottságokkal rendelkezünk is, a legfontosabb, hogy megtaláljuk a saját stílusunkat és hogy milyen szabású és színű darabok állnak nekünk legelőnyösebben. Ehhez nem kell más, mint egy kis önmegfigyelés. Legyünk tudatosak a stílusválasztásunkban, és keressük meg a hozzánk illő színvilágot.

Első körben legegyszerűbb vagy a kékek-szürkék, vagy a földszínek (barna, drapp, khaki) mentén meghozni a döntést. Aztán érdemes fontolóra venni, hogy ezeken belül mennyire vállalható számunkra egy-egy élénkebb vagy erőteljesebb színárnyalat (királykék, türkiz, illetve rozsdavörös, bordó), és hogy el merünk-e kalandozni egy-egy darab erejéig mondjuk a pirosak, sárgásak vagy a rózsaszín irányába. Uraim, ne legyünk betokosodottak: hagyjuk el olykor a komfortzónánkat az öltözködés terén is!

Kombinálható alapdarabok

A saját kapszulánk összeállításához kezdetként nincs másra szükség, mint 2-3 nadrágra, néhány ingre és/vagy pólóra, 1-2 pulóverre és/vagy zakóra. No meg a kiegészítőkre. A jó hír az, hogy nem szükséges mindezt egyszerre beszerezni: ha tudatosan kezdünk neki a kapszula gardróbunk felépítésének, pár hónap alatt néhány alapdarabból költséghatékonyan ki tudunk alakítani egy sokféleképpen variálható ruhatárat.

A nadrág

Nadrág vonatkozásában jó kiindulópont a ma már szinte bármilyen stílusban kapható farmer, ami jóformán minden alkalomra felvehető. Ha van mondjuk egy klasszikus kék és egy sötétebb farmerünk, plusz beszerzünk egy világos színű nyári vászonnadrágot, már meg is van a kapszula alsó része. Amennyiben jobban szeretjük a konzervatív eleganciát, vagy időnként muszáj kiöltöznünk, szerezzünk be egy-két szövetnadrágot a szürke valamely árnyalatában.

Ingek, pólók

A trükk valójában ezután következik: a gardróbunk kreatív variálhatósága azon múlik, hogy kellő ügyességgel és jó stílus- és színérzékkel választjuk-e meg a nadrágokhoz a felsőinket! Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük egy jó ízlésű hölgy ismerősünk segítségét, vagy akár stylisthoz is fordulhatunk – higgyük el, ez a befektetés bőven megtérül, és egy idő után magunk is rá fogunk érezni a tökéletes választásra.

Néhány előnyös szabású ing a nadrághoz illő színtartományban már önmagában kompakt és változatos megjelenést biztosít. A kék-szürke-fekete nadrágokhoz tökéletesen fognak passzolni a kék ingek sötét és világos változatai minden variációban; ezekből érdemes apró mintásat és egyszínűt is venni. De próbáljuk kicsit elhagyni a megszokottat, és válasszunk legalább egy másmilyet is, például egy mélybordót – így máris változatosabbá válik a megjelenésünk.

A földszínű nadrágokhoz alapdarabként a drappos, barna, khaki vagy olajzöld ingeket érdemes kiválasztani, de ha bátrabbak vagyunk, el lehet menni a kivi zöld, narancs, a lazac- vagy mustárszín felé is.

Lényegében ugyanezen szabályok érvényesek a pólókra is, de itt már sokkal bátrabban elmozdulhatunk az élénkebb, erőteljesebb színek irányába. Legyen hosszú ujjú pólónk is, az pedig már stílus és ízlés kérdése, hogy ki melyik nyakmegoldást szereti: a kerek vagy a divatosabb V, esetleg az örök klasszikus galléros változat jön be neki.

Ami legfelülre kerül

Szerencsés megoldás, ha az ingre, pólóra felveszünk még valamit – nemcsak azért, mert melegít, hanem mert ezzel együtt öltöztet is. Amennyiben főleg inget szeretünk viselni, mindenképp ajánlott a zakó. Egy sportzakó például a farmerhez, vászon- és szövetnadrágokhoz egyaránt jól hordható. Ha szeretjük a sportosan elegáns megjelenést, akkor akár még pólóhoz is viselhetjük. Nyáron legyen egy könnyed (len)vászon zakónk, az őszi-téli időszakra pedig jó választás egy strapabíró gyapjú- vagy szövetzakó, természetesen itt is odafigyelve a nadrághoz passzoló színekre.

A zakót sok esetben kiválthatja egy pulóver vagy kardigán, amit szintén viselhetünk pólóhoz és inghez egyaránt. Ennél is elég csupán arra figyelni, hogy a már meglévő nadrág- és felső készletünkhöz színben, anyagában és stílusában is jól passzoljon.

Kiegészítők

Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem, a cipő például mindent elárul a viselőjéről. A fekete és barna klasszikus fazonnal nem lehet mellélőni, de a kékes vonal viselőinek nem árt beszerezni főleg a tavaszi-nyári időszakra egy kék mokaszint vagy vászoncipőt sem. Az öv (és a táska, ha viselünk) feltétlenül passzoljon a cipőhöz. Nagyon jól öltöztet egy lezser eleganciájú sál a nyakban vagy egy jól megválasztott sapka, ezekből is érdemes egyet-kettőt beszerezni.

Kapcsolódó cikkek

Dobd fel a szetted egy stílusos medállal!

Dobd fel a szetted egy stílusos medállal!

Mindannyian egyediek vagyunk - sorsunkat életünk történései más és más módon formálják, ízlésünk pedig személyenként eltérő.

Mentőöv férfiaknak: a kapszula gardrób

Mentőöv férfiaknak: a kapszula gardrób

Gyors, egyszerű és költséghatékony.

Kötött pulóver, hosszú ujjú kapucnis felső, csipkés body, neglizsé, szövetsál - Tchibo webáruház

Kötött pulóver, hosszú ujjú kapucnis felső, csipkés body, neglizsé, szövetsál - Tchibo

A Tchibo webáruházba kötött pulóver és kapucnis női felső is érkezett.