A kandallók története és fejlődése

A kandallók évszázadok óta velünk vannak, és még mindig a felmelegedés egyik kedvenc módja.
A kandallók története és fejlődése

Sőt, becslések szerint a történelem során több millió ember életét mentették meg, és népszerűségük azóta is töretlen. Akár nagyok vagy kicsik, akár hagyományosak vagy modernek, mindig szívesen látott kiegészítői bármely otthonnak, és a szoba középpontjaként szolgálnak.

A kandallók története és fejlődése

A középkorig a tűzrakóhelyeket az otthonok fűtésére használták. Bár kényelmes módot jelentettek az ételek elkészítésére és az emberek összehozására, ugyanakkor komoly tűzveszélyt is jelentettek, és hatalmas mennyiségű füstöt okoztak az otthonokba. A füstöt nehéz volt távoltartani, ezért lyukakat fúrtak a tetőkbe, és az ablakokat nyitva hagyták. Ezek a módszerek azonban nem oldották meg teljesen a problémát, és a füst továbbra is bent maradt, így az otthon lakói ki voltak téve a szén-monoxid-mérgezés egészségügyi veszélyeinek.

A megoldás a kémények kialakítása volt, amelyek huzatot hoztak létre, amely elvezette a füstöt az otthonból. Bár a kémény nem volt tökéletes megoldás, nagyban javította az otthonok biztonságát, és a jólét jelképévé vált Európában.

A 16. századra a tűzrakóhelyeket felváltották az ismertebb kandalló-kialakítások, amelyek maximalizálták a keletkező hő mennyiségét, miközben minimalizálták a keletkező füst mennyiségét. Ahogy ezek a kandallók fejlődtek, számos új funkciót találtak ki, hogy hatékonyabbá tegyék őket, és csökkentsék a füstnek a lakásba való kiszabadulásának valószínűségét.

Az egyik legjelentősebb fejlesztés a Prince Rupert of the Rhine által feltalált rostély volt, amely lehetővé tette, hogy a levegő elérje a fát, így az hatékonyabban égett, és csökkentette a füst mennyiségét. A másik a légáramlást szabályozó és a füstöt megfékező terelőlap volt.

A 18. században Benjamin Franklin kifejlesztett egy konvekciós kamrát a kandallókhoz és a fakályhákhoz, amely hatékonyabbá tette azokat, mivel kevesebb füstöt és több hőt termelt. Rumford gróf szintén javított a kandallók kialakításán egy magas, sekély tűztér létrehozásával, amely hatékonyabban felfelé és kifelé húzta a füstöt.

Ez a kialakítás sokkal több sugárzó hőt bocsátott ki, mint az akkori szabványos kandallók, és Thomas Jefferson a Rumford terveit szerelte be monticellói otthonába.

Mint minden építészeti elemnek, a kandallónak is hosszú és gazdag története van. Számos innováció középpontjában állt, és még mindig a legtöbb kortárs otthon alapdarabja.

A legkorábbi kandallók kőből készültek, és az anyagot a magas hőmérséklet miatt gyakran kellett cserélni. Ez költségessé tette a fenntartásukat.

A vas feltalálása után a vaslapok használata vált általánossá, és a kandallókat tartósabbá tette. Ezeket a kandallókat luxusfelszerelésként használták, és csak a jómódú polgárok otthonaiban voltak megtalálhatók.

Ebben az időben váltak népszerűbbé a kőből készült tűzrakóhelyek is, amelyek már nem csak tűzrakóhelyként szolgáltak. Inkább a nappalik jellegzetességeivé váltak, és a falba kezdték beépíteni őket.

Kapcsolódó cikkek

Kreativitás a nappaliban. Hogyan díszítsük a falat?

Kreativitás a nappaliban. Hogyan díszítsük a falat?

A nappali hangulatát meghatározza, hogyan rendezzük azt be. Az üresen tátongó fal nem mutat jól. Bemutatjuk, hogyan is dekorálhatjuk a csupasz falakat a nappaliban!

Fekete bútorok a nappaliban. Milyen színű legyen a fal?

Fekete bútorok a nappaliban. Milyen színű legyen a fal?

A fekete bútorok, modern benyomást keltenek, de nem mindegy, milyen falszínekkel párosítjuk azokat. Mutatunk is, néhány remek ötletet!

Gyakori költözési hibák és hogyan lehet elkerülni őket

Gyakori költözési hibák és hogyan lehet elkerülni őket

Bár a költözés izgalmas élmény lehet, a költözés stresszel is jár.