Az óvodáskorú gyermek jellemző sajátosságai

A mai napig vita tárgyát képezi, hogy egy gyermek fejlődésére mi hat a legjobban, milyen arányban befolyásolja őket környezeti tényező és a családi minta. Arra sem derült még fény, hogy a kicsik fejlődése szakaszos vagy folyamatos, hiszen több kutatás bizonyította és cáfolta az egyes eredményeket. Az igazság azonban az, hogy egy óvodás gyermeknek megvannak a jellemzői, hiszen bár 4 és 4 éves között is van különbség, vannak alap dolgok, amire mindegyikük képes. Lássuk tehát ezeket!
Az óvodáskorú gyermek jellemző sajátosságai


Mi befolyásolja a gyermekek fejlődését és jellemzőit?

A legnagyobb mértékben a genetikai adottságok, illetve a társadalmi és társas környezet van hatással a lurkókra. Emellett természetesen nem elhanyagolható szempont a biológiai érés és a szociális tanulás, hiszen ahogy például babakorban sem egyszerre kezdenek el járni a gyerekek, úgy később sem egyszerre tanulnak meg mindent. A belső feltételek és a külső környezet tehát együtt hat rájuk. Amíg egy ovis nem érett valamilyen tevékenységre, felesleges azt erőltetni, hiszen ez káros hatással van rájuk és sokkal kevésbé eredményesek, mintha hagynánk mindent a maga idejében csinálni.

Fontos azonban őket motiválni, inspirálni, olyan környezetet és szituációkat teremteni, amivel segíthetünk az érési folyamaton, amivel beindíthatjuk az esetleges megkésett fejlődést. Ezt sem kell azonban erőltetni, hagyjuk, had tegyen mindent, ahogy jónak lát. Persze lehetnek kritikus szakaszok, ami során egyes képességek intenzíven fejlődnek és később nehezen alakíthatóak át, tehát legyünk mindig résen, hogy éppen mi az, ami érdekli őket.


Egy óvodáskorú gyermek jellemzői

Óvodáskorban a legtöbb esetben a játékokba épített fejlesztők hatásosak, így megtaníthatjuk őket mosdóba menni, munka jellegű dolgokat végezni. Ez azért fontos, hogy széles körű tudást szerezzenek az alapvető apróságokról már ebben a korban. Ilyenkor nagyon szeretnek felfedezni, érdekli őket minden új, minden, amit a szülő vagy a nagyobb testvér csinál. Érdemes tehát úgy alakítani a mindennapokat, hogy abból ők is tanulhassanak. Ha tehát kertes házban élünk és van veteményes, akkor nyugodtan vigyük őket magunkkal és mutassuk meg nekik, hogy mit és hogyan csinálunk odakint. Nem lesz hátrányukra, sőt, valószínűleg jobban élvezik majd a kinti munkát, mint mi magunk.

Ez ráadásul mozgásra készteti őket, hiszen ilyenkor különösen fontos, hogy sokat legyenek a szabadban, amit amúgy is a legtöbb lurkó szeret. Szeretnek odakint játszani, főleg, ha van kivel és mivel, így érdemes ezt is figyelembe venni egy óvodás gyermek kapcsán.


Összegezve

A fentiekből látszik tehát, hogy az egyes óvodáskorú gyermekek miken mennek keresztül adott életszakaszban. Ha most mentek oviba, akkor itt az ideje beszerezni a legszükségesebb kiegészítőket. Ovis ágyneműhuzatot vásárolni már online is tudtok, így nem kell végigjárni az összes üzletet pár apróság miatt.

Kapcsolódó cikkek

A játékok és a játéktevékenységek története

A játékok és a játéktevékenységek története

A játékok és a játéktevékenységek hatalmas szerepet játszanak a gyermekkori fejlődésben, segítve a gyermekek motoros és szociális készségeinek fejlődését.

Az óvodáskorú gyermek jellemző sajátosságai

Az óvodáskorú gyermek jellemző sajátosságai

A mai napig vita tárgyát képezi, hogy egy gyermek fejlődésére mi hat a legjobban, milyen arányban befolyásolja őket környezeti tényező és a családi minta.