Sötét színek a nappaliban

Amikor a nappalikról esik szó, az egyik legfontosabb jellemzőként a világosságot szokás emlegetni.
Sötét színek a nappaliban

Otthonunk egyik kulcshelyisége a nappali, ahol sokszor a legtöbb időnket töltjük, ahol a közösségi események történnek, ahol a legszívesebben pihenünk. Éppen ezért a szakértők javasolják, hogy igyekezzünk minél több természetes fényt biztosítani, de ha például ezt a lakás kialakítása nem engedi, akkor mesterséges fényforrásokkal, azaz lámpákkal dobjuk fel a szobát. Emellett a bútorokkal kapcsolatban is az az elképzelés az uralkodó, hogy világos színük segítségével tágasabbnak tűnhet a nappali.

A sötét színek rajongói számára viszont léteznek olyan megoldások, amiknek köszönhetően nem kell lemondani a kedvenc árnyalataikról, és bátran alkalmazhatják őket a nappaliban is. Lehet ugyanis az alapvetően sötétebb színekkel dolgozó szoba is megnyugtató és jó hangulatú. Arról az ilyen lakberendezési stílus esetén sem szabad megfeledkezni, hogy a világításnak nagyon fontos szerepe van. Ebben az esetben nem csak a világosítás a fő funkciója, hanem az építészeti jellemzők kiemelése is.

Alkalmazzuk a 60-30-10 elvet! Ez a klasszikus lakberendezési szabály 3 fő szín használatát javasolja, ez pedig tökéletesen működik a sötétebb nappalinknál. Legyen egy a legnagyobb mennyiségben előforduló domináns szín, például a falakon, plafonon, esetleg a padlón. Jelenjen meg fele ekkora arányban egy kiegészítő szín, például az ülőgarnitúra, a függöny vagy szőnyeg árnyalataiban. Végül a maradék 10 százalékot egy feltűnőbb színnek szenteljük, ami a második komplementere is lehet, és főleg a kiegészítőkben ölt testet.

Készítsünk galériafalat, amihez használjunk kontrasztos színeket. Mindig a nappalink uralkodó színéhez válasszunk kiegészítőket, hiszen a domináns árnyalattal együtt jól mutatnak majd a falon a kiugró színű képek.

Utolsóként pedig a kényelem szerepéről kell beszélnünk, a fókuszpontot, a legfontosabb látványelemet tegyük kellően kidolgozottá, így amennyiben ez például az ülőgarnitúra, díszpárnák és pokrócok segítségével varázsoljuk hívogatóvá, komfortossá!Kapcsolódó cikkek

Felejthetetlen ajándékok, ha kell egy kis vadság

Felejthetetlen ajándékok, ha kell egy kis vadság

Szenvedélyes embereknek vadászunk meglepetésre? Ne tovább!

Skót whiskyből elképesztő mennyiséget adtak el

Rekordot döntött a skót whisky exportja

A skót whisky világhírű - mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a világ minden táján keresett termék.